Birgitta och jag äger Gunnarpsgården sedan 2011. Det var då 150 år sedan familjen Kruse hade flyttat in. Vi lät renovera husen till modern standard och flyttade in 2014. Gunnarpsgårdens gamla huvudbyggnad kan nu säkert överleva ytterligare 100 år.

Under samtalet efter förvärvet med den tidigare ägaren, framkom att ägaren under första hälften av 1900-talet hette John Olander. Jag hade då under en del år sysslat med släktforskning och kände därifrån igen namnet Olander. Vid närmare kontroll visade det sig att min farmors mor hade en kusin, som hette Anton Andersson Asther. Han var gift med Anna Paulina Olander, en syster till John Olander.

När vi hade flyttat in kom en dag grannen från Vätteryd förbi. Han berättade att släktföreningen Kruse hade varit på besök 1977, både på Vätteryd och på Gunnarpsgården. De hade då lämnat en släktutredning till honom. Vid närmare studium av denna visade det sig att min mors kusin Rut Dalin var gift med en dotterson till Louise Kruse, en syster till Nils Rudolf Kruse, som ägde Gunnarpsgården 1861-1890.

Att vi skulle hamna i en släktgård visste vi inte när vi bestämde oss för att köpa. Men redan första besöket gav upphov till funderingar. Av de förvärvsobjekt vi värderade inför flytten från Schweiz var Gunnarpsgården längst ned på listan. För i Tjörnarp kunde man väl inte bo. Men efter första besöket menade Birgitta att det var här hon ville bo. Och så blev det.

De som är intresserade av Gunnarp och vill veta mera eller som har kunskap att dela med sig är välkomna att mejla på adressen

info@gunnarp.com

Gunnarpsgården i mars 2021

Rune Andersson